Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kommunen kritiserar vårdbolag efter dödsfall

Uppsala kommun kritiserar nu hemtjänstbolaget Carema omsorg för hur bolaget skött den 83-åriga kvinna som hittades döende i Rasbo.

Kvinnan öppnade inte dörren på fem dagar, och först den femte dan tillkallade vårdbolaget polis. Enligt Uppsala kommun borde bolaget redan i ett tidigt skede ha tagit ställning till hur man skulle hantera frågan att kvinnan motsatt sig att lämna ut en reservnyckel.

- Man borde i vårdplaneringen ha identifierat problemet med att hon inte lämnade ut nyckeln. Vi är kritiska till företagets agerande i frågan, det säger Christer Öhrnell på Uppsala kommuns äldrekontor.

Uppsala kommun och Carema omsorg har haft ett första möte för att diskutera fallet med den 83-åriga kvinna i Rasbo som dog efter att ha hittats uttorkad och okontaktbar. Frågan gäller hur Carema omsorg, som utför hemtjänsten i Rasbo, borde ha agerat när kvinnan inte öppnade dörren på fem dagar. I vilket skede borde polis ha tillkallats?

Uppsala kommun har begärt att få kompletterande uppgifter på ett par punkter innan man tar ställning till hur starkt kritiska man ska vara mot vårdbolaget.

Men klart står redan nu att kommunen anser att problemet med att kvinnan inte ville lämna ut reservnyckel borde ha dokumenterats och att bolaget borde ha bestämt hur man skulle hantera den saken. Christer Öhrnell säger att det är ett komplicerat ärende eftersom det också gäller skyddet för den personliga integriteten.

Frågan är då om inte kommunen borde ha en allmän policy för vad som ska göras när hemtjänsttagare inte öppnar, oavsett om den som utför hemtjänsten är kommunen eller ett privat vårdbolag?

- Det är en av de frågor som vi reflekterar över nu, det säger Christer Öhrnell på Uppsala kommuns äldrekontor.

Kommunen och Carema omsorg kommer att träffas igen i morgon.

Mårten Nilsson
marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".