Bild på polisbil i Gottsunda
Fyra av tio tycker att det görs för lite för att få bort Gottsunda från polisens lista över utsatta områden. Foto: FREDRIK SANDBERG / TT
Valet 2018 i Uppsala län

Fyra av tio tycker politikerna gör för lite för Gottsunda

3:43 min

En opinionsundersökning utförd av Novus visar att mer än fyra av tiotycker att lokala politiker gör för lite för att få bort Gottsunda från polisens lista över särskilt utsatta områden.

Gottsunda är en stadsdel i Uppsala som under förra året lades till den lista som polisen har över särskilt utsatta områden i Sverige.

Nu visar en Novus-undersökning att 44 procent anser att lokalpolitikerna gör för lite för att få bort Gottsunda från listan. 17 procent tycker att man gör tillräckligt. Resten har svarat "Vet ej" eller "Varken eller".

Bland personer som sympatiserar med Socialdemokraterna tycker 25 procent att politikerna gör tillräckligt, medan 65 procent av de som sympatiserar med Sverigedemokraterna tycker att lokalpolitikerna gör för lite.

Så här säger Erik Pelling, kommunalråd för Socialdemokraterna i Uppsala om siffrorna:

– Jag förstår det och håller med. Det förebyggande arbetet har brustit, men min bild är att vi idag har sjösatt många åtgärder i Uppsala och jag är övertygad om att vi kommer få bort Gottsunda från listan.

Mohamad Hassan, kommunalråd för Liberalerna, är kritisk till siffrorna:

– Hade jag varit politiker i majoritet hade jag varit beklämd, för det är ett bevis på att man misslyckats sköta ett område som Gottsunda. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".