Smeden i fokus på Birka i sommar

Snart öppnar årets säsong i vikingatidens Birka. Årets nyheter är bland annat en nyfunnen smedja intill Krigarnas hus och fynden från smedjan som visas upp i den nya utställningen Eldens Mästare - smeden i vikingatidens Birka.
Nytt för i år är också ett vikingaläger som byggs upp på Björkö i juni. Även där ska smeden stå i centrum, berättar Lena Holmquist från Arkeologiska forskningsinstitutet. De senaste utgrävningarna i Birka har nu pågått i sju år. Smedjan påträffades intill Krigarnas hus, en helt unik utgrävning: Det slår alltså gnistor om Birka i sommar, där Eldens mästare, smeden från vikingatiden står i centrum. Vikingarna slår upp ett läger på ön. Det är Teatergruppen Kompani Bastard som i samarbetet med Riksantikvarien bygger upp lägret. Där visas fragment ur vikingatidens liv i Birka där smeden hade hög status i samhället. Jon Ridquist är krigshistoriker och en av medlemmarna i Kompani Bastard. Hantverk och matlagning varvas med teater i det nya vikingalägret. Kompani Bastard spelar "Sagan om Sigurd och Fafnesbane" i tidstrogna dräkter och masker. Vikingarna bjuder också på uppvisningar av holmgång och stridslekar. Sommaraktiviteterna med fortsatta utgrävningar på Björkö börjar den 29 juni och pågår fram till den 18 augusti.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".