Valet 2018

Arbetslösheten het fråga i Älvkarleby-politiken

2:17 min

Simhall, skola, byggande och arbetslöshet. Det var bara några av alla ämnen som diskuterades när P4 Uppland bjöd in till valdebatt i Skutskär.

Nio procent är arbetslösa i Älvkarleby kommun visar färska siffror från Arbetsförmedligen.

– Det finns väl inga jobb här, man får resa till Gävle eller Uppsala för att få jobb. Det är ingen som vill satsa här, sade Kurt Törnblom (SD).

Sigrid Bergström från Vänsterpartiet tror att marknadsföring är lösningen.

– Vi måste marknadsföra vår kommun som en bra kommun att bo i, att skaffa barn i, och starta företag i. Det är bara och nöta, att tala om hur bra kollektiva förbindelser vi har, svarade Sigrid Bergström.

Förutom frågan om arbetslösheten så dök avtalet med Gästrike Vatten upp i årets debatt – precis som den gjorde förra valet 2014. Avtalet är på plats men två partier gillar inte avtalet.

– Det vi har sett sedan vi gick med i Gästrike Vatten är att vattenräkningarna har ökat, och kostnaderna för vatten är väldigt höga, sade Håkan Forssell från Kommunens väl.

Marie Larsson, som är kommunalråd för Socialdemokraterna, representerar ett av de sju partier som gillar avtalet. Hon svarade bland annat på varför Gävle och Älvkarleby kommuner inte betalar lika mycket för vattnet.

– Lagstiftningen möjliggör inte en enhetlig taxa mellan Gävle och Älvkarleby. Men jag är glad att så många här gillar avtalet. Avtalet ger oss en reservvattentäkt. Och det ger en avhärdning av vattnet, något som vi hade behövt göra ändå, sade Marie Larsson (S).

P4 Uppland samlade företrädare för nio politiska partier för debatt på Rio Bio i Älvkarleby.

Programledare var Christer Engqvist och Hannes Nelander. Du kan höra hela debatten igen på den här länken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista