Oklar orsak till färjeolyckan

Det är fortfarande oklart vad som orsakade färjeolyckan utanför Kappelskär i går kväll, när Estlandsfärjan Regina Baltica gick på grund med nästan 550 personer ombord.

Men klart är att olyckan kunde blivit långt värre, om vädret varit sämre.

Besättningen på Regina Baltica får i dag också kritik för sitt agerande efter grundstötningen. Ingen skadades vid olyckan, men för passageraren Ulla Schedil blev det en otäck upplevelse och passageraren Jarle Berg är kritisk mot besättningen. Informationen var dålig, bland annat hävdade besättningen först att fartyget inte alls hade gått på grund. Dessutom bjöds det på sprit vilket oroade honom eftersom det skulle försvåra en eventuell evakuering.

-Endel var så fulla att det hade varit omöjligt att evakuera dem, säger han.

Enligt rederiet Tallink berodde olyckan på ett strömavbrott som i sin tur påverkade styrsystemet. Men fartyget kunde senare ta sig in i hamnen i Kapellskär När det gäller kritiken mot besättningens beslut att servera alkohol så säger Tallinks marknadschef Tapani Kauhanen att det inte tillhör rutinerna och att det inte skulle skett.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".