Valet 2018

Socialdemokraterna bakåt i Älvkarleby kommun

1:41 min

Socialdemokraterna och Kommunens Väl är de partier i Älvkarleby kommun som ser ut att gå bakåt i fullmäktige, och tappar preliminärt varsitt mandat.

När samtliga distrikt i kommunen är räknade är S största parti i kommunvalet, med 38,3 procent av rösterna. Därefter följer SD med 18,2 procent och M med 12,6 procent.

SD är det parti som ökar mest jämfört med förra valet – partiet lyfter med 4,2 procentenheter i kommunen. Den största förloraren är Kommunens Väl, som minskar med 2,3 procentenheter.

Det ser också ut som att både Liberalerna och Kristdemokraterna får ett mandat var i Älvkarleby kommun.

Totalt 5 887 personer röstade i valet, vilket motsvarar 80,7 procent av de röstberättigade i kommunen. I förra valet var valdeltagandet 82,1 procent.

Observera att uppgifterna ovan gäller det preliminära valresultatet. Det slutliga resultatet presenteras cirka en vecka efter valdagen.

Mandatfördelningen i Älvkarleby kommun enligt valnattens rösträkning blev så här:
Socialdemokraterna 12 mandat, -1 mot 2014
Sverigedemokraterna 5 mandat, oförändrat
Moderaterna 4 mandat, oförändrat
Kommunens Väl 3 mandat, -1 
Vänsterpartiet 2 mandat, oförändrat
Centerpartiet 2 mandat, oförändrat
Miljöpartiet de gröna 1, oförändrat
Liberalerna (tidigare Folkpartiet) 1, +1
Kristdemokraterna 1, +1
Totalt 31 mandat

Uppdatering: Efter räkningen på onsdagen efter valet så förlorade Socialdemokraterna ett mandat (jämfört med ovanstående siffror) som gick över till Sverigedemokraterna.

Källa: Valmyndigheten

Fakta från 2014:

  • Sedan valet 2014 styrs Älvkarleby kommun av Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet. Tillsammans har de 16 av 31 mandat.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista