Lärarbristen skapar problem i skolorna

3:31 min

Trots att sommarlovet är över och skolorna börjat är det många skolor i Uppsala län som fortfarande saknar lärare.

-I lärarbristens kölvatten har lärare börjat byta skola oftare. Lärare byter arbetsplats för att de tycker att arbetsbelastningen är för hög på en skola och hoppas kunna hitta en skola där det är bättre arbetsvillkor. Det är också problematiskt för rektorerna som får ägna alltmer tid nu, än för några år sedan, åt rekrytering, säger Louise Plobeck som är ordförande för Lärarförbundet i Uppsala. 

På arbetsförmedlingen söker man två veckor in på terminen 45 lärartjänster till grundskolan i i länets 8 kommuner. 23 av dessa är heltidstjänster med tillsvidareanställning.

Enligt SCB:s prognoser är rekryteringsbehovet av lärare stort i Uppsala län de kommande 15 åren och länet är ett av dem i Sverige där personalbehovet beräknas öka mest procentuellt på grund av stark befolkningstillväxt i skolåldrarna.

 Gränbyskolan är en av många skolor i länet där det fattas lärare vid terminsstart. Stina Hultén är rektor på Gränbyskolan och Liljeforsskolan i Uppsala:

- Vi har två tjänster ute nu. Vi har ökat med 100 elever på Gränbyskolan till hösten, något vi inte visste om i maj, och därför behöver vi rekrytera. Det är vissa lärare som är svåra att hitta, exempelvis behöriga lärare i slöjd och NO.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista