Rickard Malmström (MP och Mohamad Hassan (L) i Uppsala kommun
Rickard Malmström (MP och Mohamad Hassan (L) i Uppsala kommun. Foto: Sveriges Radio
Valet 2018 i Uppsala län

Ett politiskt samarbete i mitten kan vara möjligt i Uppsala

3:56 min

I Uppsala kommun stänger Miljöpartiet nu helt dörren för samarbete med allianspartierna. MP vill ha ett mittensamarbete - något som också Liberalerna nu kan tänka sig.

Möjliga samarbeten i Uppsala kommun

Tidigare i veckan talades det om att alliansen och Miljöpartiet i Uppsala skulle kunna bilda en majoritet. Nu avfärdar MP det.

– Vi ser inte samarbete med Moderaterna och Kristdemokraterna som ett alternativ. Vi är intresserade av ett mittensamarbete, säger Miljöpartiets kommunalråd Rickard Malmström.

Ett mittensamarbete skulle kräva att ni har med L och C. Hur långt har de samtalen kommit?

– Vi har jättebra samtal.

Så bra att ni får ihop ett mittensamarbete?

– Ja, det hoppas jag verkligen. Det finns en stor känsla att man vill ta ansvar och hitta en lösning, säger Rickard Malmström.

Efter valnatten stod det klart att inget av de traditionella blocken fick egen majoritet i Uppsala kommun.

I måndags fördes två alternativ fram för att bilda en ny majoritet i Uppsala kommun. Ett mittensamarbete med Socialdemokrater, Miljöpartister, Liberaler och Centern. Eller att Alliansen styr med stöd av Miljöpartiet.

Nu när Miljöpartiet säger nej till samarbete med Alliansen så beklagar Liberalernas Mohamad Hassan det. Men nu kan också han tänka sig ett mittensamarbete.

– Vi måste hitta ett stabilt styre, kanske en koalition i mitten, säger Mohamad Hassan (L).

Hur skulle det kunna se ut?

– Det bästa vore om Socialdemokraterna och Moderaterna går ihop med stöd av oss. En annan variant kan vara Liberalerna, Socialdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet.

Så ett mittensamarbete är möjligt?

– Ja, eftersom alliansen och Miljöpartiet tydligen har spruckit i dag.

Skulle det vara svårt att lämna allianssamarbetet?

– Det kommer att vara väldigt svårt, vi är inte där än. Vi har jobbat ihop i många år, det skulle vara som att lämna ett äktenskap, säger Mohamad Hassan (L).

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".