Rekordmånga tvingas leva på sjukersättning

Försäkringskassans nya tuffare linje mot långtidssjukskrivna har gjort att rekordmånga människor i Uppsala län nu tvingas leva på sjukersättning, vilket ger betydligt mindre pengar än sjukpenning.

Många sjuka är kritiska och menar att försäkringskassan istället för att bara sänka ersättningen borde jobba mer på att få tillbaka människor i arbete.

Kent Herdin i Öregrund hade jobbat med monteringsarbeten i hela sit liv när han drabbades av atros i händerna.

Efter en längre tids sjukfrånvaro beslöt försäkringskassan i våras att han inte längre var berättigad till sjukpenning utan skulle få sjukersättning, det innebär ungefär 60% av lönen istället för 80% - eller i reda pengar för Kent 25 000 kr mindre om året.

Det senaste åren har Försäkringskassan i Uppsala län bytt ut  sjukpenningen för flera tusen långtidssjukskrivna och idag är det rekordmånga personer, över 17 000, som tvingas leva på den låga sjukersättningen. Försäkringskassan har bedömt att de kommer att vara borta från jobbet under minst ett års tid och ansett att alla möjligheter till att återgå till arbete är prövade.

Ulf Pettersson, är verksamhetschef på försäkringskassan i Uppsala län och säger att de har avsatt stora resurser för att arbeta med dem som varit sjukskrivna länge.

-Innan vi sänker ersättningen för någon så tittar vi alltid på om det finns möjlighet till någon form av rehabilitering, säger Ulf Pettersson.

Men många ställer sig tvekande till det här.

Magdalena Hartman i Uppsala som själv jobbar som läkare fick förra året besked om att hon inte längre var berättigad till sjukpenning. Försäkringskassan bedömde att hennes levercancer var så allvarlig att hon inte skulle kunna jobba mer. Att Magdalena talade om för försäkringskassan att hon fått en tid för operation som skulle göra att hon kunde börja arbete igen spelade ingen roll, hennes ersättning sänktes ändå.

Operationen blev lyckad och i dag är Magdalena frisk från sin cancer och tillbaka i arbetsträning, trots att försäkringskassan dömde ut henne.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".