Havskräftor, ”bearnaise”, stekt bröd och gruyèreost

Lyxa till helgen med köksmästare Martin Anderssons havskräftor med bearnaisesmör. Recept hittar du här.

Recept för 4 personer (förrätt) 2 personer för att dela

Ingredienser:

Bearnaisesmör

  • 150g rums tempererat smör
  • 1 äggula
  • 1 msk finhackad dragon
  • 1 msk finhackad körvel
  • 1 msk finhackad persilja
  • 1 schalottenlök finhackad
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 1 citron, zest och juice


  • 2 skivor dagsgammalt bröd, smulat
  • 1 msk olivolja

  • 10 havskräftor (ca 1 kg), delade

  • 4 msk riven gruyèreost
  • Salt


Gör så här:

Sätt på ugnen på 225grader.

Vispa ihop ingredienserna till vårt bearnaisesmör, smaka av med salt. 

Stek brödsmulorna i en panna med olivolja på låg värme så brödet blir rostat och frasigt.

Lägg havskräftas halvorna på en ugnsplåt. Bre på smöret, strö över det stekta brödet och gruyèreost.

Gratinera havskräftorna högt upp i ugnen i ca 5 minuter tills de är snyggt gratinerade.

Servera gärna med aioli, sallad och bröd.

Recept: Martin Andersson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista