Kustbevakningen: Grundstötning var olyckshändelse

1:17 min

Ett 90 meter långt fartyg gick på grund mellan Hargshamn i Östhammar och Hallstavik i Norrtälje kommun natten mot lördagen.

Kustbevakningen fick larm klockan 01.30 natten till lördag om att fartyget, som är lastat med flis, fått en blackout, vilket innebar att huvudmaskinen slutat fungera och man tappade styrningen över skeppet.

Mattias Hansson som är vakthavande befäl vid kustbevakningen säger till P4 Stockholm på lördagskvällen att de bedömer händelsen som en olyckshändelse.

Kustbevakningen hade först tänkt låta dykare undersöka skrovet på plats, men ändrade sig. Man bedömde att skadorna var så pass små att det var bättre att flytta fartyget och göra undersökningen vid kaj i stället.

– Vi har haft dykare nere vid skrovet och det finns en intryckning och en mindre reva. det är ingen risk för att fartyget sjunker eller att bränsle läcker, säger Mattias Hansson.

Kustbevakningens utredning är avslutad och ärendet lämnas över till Transportstyrelsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista