Branden på Gottsundaskolan

Gottsundaskolan förstörd i brand – två tonåringar gripna

2:28 min

Stora av delar Gottsundaskolan i Uppsala har totalförstörts i en brand. Två tonårstjejer misstänks för grov mordbrand.

– Två tredjedelar av skolan har brunnit ned. Den tredje skolbyggnaden är så pass vattenskadad av släckningsarbetet att räddningsledaren trodde att den blir svår att rädda, säger P4 Upplands reporter Christer Engqvist.

Två tonårstjejer misstänks för mordbrand, de har gripits på platsen. De två är enligt polisen båda under 15 år. Polisen skriver på sin hemsida att brottet ser ut att vara "en isolerad händelse utan koppling till andra händelser, brott eller konflikter".

– Utredningsläget ser för närvarande gott ut. Vi har bland annat en del intressanta tekniska spår. Det här ärendet avser unga personer och är därför prioriterat, säger åklagaren Arash Zavosh.

Larmet om branden kom strax före klockan 03 natten till måndag.

Skolan är stängd tills vidare, uppger rektorn Elisabeth Viksten Eriksson. Det är omöjligt att bedriva undervisning i dag, skriver hon i ett meddelande till de 483 elever som går på Gottsundaskolan.

– Det är fruktansvärt, den här skolan betyder så mycket för så många säger en mattelärare till P4 Uppland på morgonen.

Det fanns tidigare en oro att branden även skulle sprida sig till Gottsundakyrkan, men för den föreligger inte längre någon fara.

För det allra senaste rekommenderas att lyssna direkt på P4 Uppland där en stor del av måndagens sändningstid kommer att ägnas åt branden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista