Branden på Gottsundaskolan

Brandförsvar kritiskt – kommunen försvarar brandlarm på Gottsundaskolan

3:17 min

Gottsundaskolan saknade brandlarm kopplat till SOS. Något som brandförsvaret i Uppsala är kritiskt till. Men Uppsala kommun menar att man följer regelverket.

– Det var polisen som var på plats och såg att det brann och då har ju branden ändå verkat ett tag, säger Torbjörn Mattsson, insatsledare på Uppsala brandförsvar.

Enligt Torbjörn Mattson har vissa skolor larm som är kopplade till SOS, andra som Gottsundaskolan har bara larm som tjuter i själva byggnaden. 

Hur länge det hade brunnit när Räddningstjänsten kom till skolan kan inte Mattsson svara på. Men han säger att man kan gått miste om värdefulla minuter.

– Jag som ser konsekvenser av en nerbrunnen skola tycker det är synd att man inte lägger en högre ambitionsnivå. Vi förordar ett brandlarm som är kopplat till SOS.

Uppsala kommun försvarar nivån på brandsäkerheten som var på Gottsundaskolan.

– Det följer alla regelverk och det gjordes tillsyn för några år sedan utan anmärkning. Det är så här på flera grundskolor i Uppsala, säger Anders Fridborg Uppsala kommuns säkerhetschef.

Men varför har ni på kommunen valt att ha det så?

– Det är en avvägning, skulle det installeras i alla skolor i Uppsala skjuter kostnaden i höjden, säger Anders Fridborg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista