Mobbning
Flickan på bilden har ingenting med inslaget att göra Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

Almunge skola får skarp kritik från Skolinspektionen i mobbningsärende

2:08 min

Vi har tidigare rapporterat om en elev på Almunge skola som under flera års tid utsatts för mobbning av en annan elev. Föräldrarna ansåg inte att skolan gjort tillräckligt för att stoppa kränkningarna och gjorde en anmälan till skolinspektionen.

Nu har inspektionens slutrapport kommit, och den riktar skarp kritik både mot skolledningen och Uppsala kommun.

Kommunen har vetat om att det förekommit mobbning på skolan men inte följt upp ärendet tillräckligt noga och ofta menar Skolinspektionen.

Almunges skolledning får kritik för att rutinerna kring kränkande behandling inte följts. Vissa händelser mellan eleven och mobbaren har inte utretts alls och andra fall som utretts har man inte rapporterat in till kommunen vilket man måste göra enligt skollagen.
 
Barbara Kowalska är skolområdeschef.

Det är inte alls bra. Alla måste följa dom rutiner som finns. Vi tar allvarligt på kritiken och vi ska se över rutinerna nu.

 Efter vårt första inslag om eleven som blir mobbad hörde föräldrar av sig till P4 Uppland och berättade om andra fall av mobbning på skolan. Dom pratade om en mentalitet från skolledningen som gjorde att elever drog sig för att anmäla kränkande behandling för att "det händer ju inget ändå".

Det är vi inte alls nöjda med, så ska det absolut inte vara. Det är inte vår bild att det är så men om vårdnadshavare och elever har den bilden ska dom skyndsamt kontakta skolan.
 
Före intervjun med skolområdeschefen kontaktade P4 Uppland föräldrarna till den mobbade flickan igen för att höra hur det gick. Svaret blev att det varit lugnt några veckor i början av höstterminen men nu har mobbningen börjat igen. Den här gången har skolan följt rutinerna och anmält ärendet till kommunen.

Skolinspektionen skriver i sitt beslut att Uppsala kommun har till den 4:e januari 2019 på sig att vidta åtgärder så att mobbningen av eleven upphör.

– Det pågår ett arbete nu, säger Barbara Kowalska, jag stämmer av med rektor regelbundet och min uppfattning är att det går åt rätt håll.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista