En kvinna med långt blont hår sitter på en parkbänk med en svar och vitt fransk bulldog.
Anna Löfving och franska bulldogen Lova. Foto: Cecilia Ohlén/Sveriges Radio

Plattnosade hundar opereras för att kunna andas normalt

2:46 min

Hundar med platt nos, som till exempel fransk bulldogg och mops, behöver opereras för att klara av att andas normalt.

Att hundar med ihoptryckt nos kan ha svårt med andningen har uppmärksammats de senaste åren.

Nu visar en genomgång från Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, att många franska bulldoggar och mopsar i Sverige har opererats för andningsbesvär.

Åke Hedhammar och Anne-Sofie Lagerstedt, som båda är veterinärer och professorer, har gått igenom journaler från 12 djursjukhus i Sverige.

Mellan 2014 och 2016 opererades på de studerade djursjukhusen 300 trubbnosiga hundar för att de skulle få lättare att andas. Hälften av de opererade hundarna var franska bulldoggar, en tredjedel var mopsar.

Under operationen vidgas näsborrarna och svalget på hunden. Som många hundar inom de här raserna ser ut i dag finns det inte tillräckligt med plats för en fungerande andning, säger Åke Hedhammar.

– Grunden är att skallen är förkortad. Trycker man ihop skallen så följer andra strukturer med. Det påverkar alltifrån näsborrarnas vidd till bröstkorgens utrymme, det vill säga, hela det utrymmet som ska hjälpa till att dra in luft blir trängre, berättar han.

Forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet har tillsammans med Svenska Kennelklubben och Veterinärförbundet börjat arbeta med att försöka förbättra hälsan hos de trubbnosiga hundarna. Det gäller framförallt raserna mops, fransk bulldogg, engelsk bulldogg och bostonterrier.

Anna Löfving i Uppsala har en fransk bulldogg som heter Lova, som opererades förra året för att kunna andas bättre.

– Man vet ju att de har lite problem med andningen och att de inte kan motioneras för hårt. Men jag tänkte nog att det kanske ska vara så. Min veterinär tyckte att vi skulle göra en operation och det blev jättebra, säger hon. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista