Anneli Häyrén
Foto: Foto Mona Wahlund

Metoo - ett år senare

2:56 min

Metoo har haft en otroligt stor betydelse enligt Anneli Häyrén, förskare vid Centrum för genusvetenskap vid Uppsala universitet.

Det har gått ett år sedan kampanjen Metoo startade och växte till en enorm rörelse över hela världen.  

Anneli Häyrén menar att Metoo haft en väldigt stor betydelse, inte minst för de som varit utsatta för sexuella trakasserier.

-  Att förstå att man inte är ensam om problemet och att man inte själv är skyldig till vad som har hänt är otroligt värdefullt. Att också få berätta om ett övergrepp man varit med om har en stark läkande effekt, säger hon.

Metoo har även, enligt Anneli Häyrén bidragit till ändrande beteenden exempelvis genom att fler kvinnor vågar säga ifrån vid sexuella trakasserier.

Kommer det här fortsätta sprida ringar på vattnet?

- Det finns alltid en risk att frågor som handlar om jämställdhet hamnar i bakvattnet så fort något viktigare dyker upp. Men nu har vi sett att många kvinnor och män inte tänker låta den här frågan glömmas bort, säger Anneli Häyrén, forskare vid centrum för genusvetenskap vid Uppsala universitet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista