Personvalskampanjer allt populärare

Många av de uppländska politiker som ställer upp i valet i höst kommer att bekosta sina personvalskampanjer själva. Än så länge verkar det vara mycket ovanligt att företag går in och bidrar till en personvalskampanj.
För att betala personvalskampanjerna kan vissa kandidater få stöd från sina partier, men för dem som inte står högst på listan så handlar det ofta som mest om några tusen kronor. Vissa får inget alls, som vi berättade igår. Politikerna kan också söka stöd från andra håll, men än så länge verkar det inte vara så vanligt - många politiker säger att de själva komemr att betala det som inte partiet står för. Men det finns också undantag - ett av dem är socialdemokraten Lisa Pelling, som aktivt söker pengar från privatpersoner och som också haft en fest där hon samlat in pengar till kampanjen. Ett annat undantag är moderaten Ulrika Karlsson som startat en stödförening för dem som vill betala till kampanjen. Det skiljer mycket mellan hur mycket olika personer satsar på sina kampanjer - från några tusen kronor till flygblad, till betydligt mer. Ulrika Karlsson till exempel räknar med att mellan tjugo och trettiotusen kronor ska gå åt.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".