Politiker vill tjäna mer

I dag ska kommunstyrelsen i Uppsala fatta beslut om höjda arvoden till kommunpolitikerna. Störst höjning föreslås ordförandeposterna i några av de nybildade nämnderna i kommunens nya organisation - där föreslås månadsarvodet bli 9 800 kr att jämföra med 6 600 som är månadsarvodet i dag för ordförandeposter.
- Det tycket vi var rimligt och försvarligt med tanke på uppgiften. Vi tror att det blir mycket arbete för de som tar på sig uppdraget i de nya nämnderna efter nyår, säger arvodesgruppens ordförande Tone Tingsgård (s). Förutom månadsarvodet på 9800 kr kommer ordförandena i de här nämnderna också att få del av ökningen av timarvodet som föreslås för alla Uppsalas fritidspolitiker. Timarvodet ökas från 100 till 120 kr och kommer för vissa sammanträden dessutom att fördubblas. Det betyder att de totala arvodena för ordförandeposterna i de fem nya tunga centrala nämnderna i kommunen, t ex barn- och ungdomsnämnden och äldrenämnden, kan beräknas motsvara en ganska välbetald halvtidstjänst på kanske runt 15 000 kr i månaden. För övriga ordförandeposter förutom de fem så kallade supernämnderna blir det ingen ökning av månadsarvodet jämför med i dag, det stannar på 6 600 kr, men också för dem tillkommer den generella höjningen av timarvodet. För kommunalråden, alltså heltidspolitikerna, föreslås en höjning med fem procent under de två närmaste åren och med tre procent under åren därefter. Det betyder att kommunalrådslönen, som i dag är på knappt 40 000 till år 2006 skulle ökas till 46 700. Den höjningen kan beräknas motsvara övriga gruppers lönehöjningar under perioden, menar arvodesgruppen. Men både vänsterpartiets och miljöpartiets representanter i gruppen reserverar sig på den punkten. Zahrah Lifvendahl är miljöpartiets representant: - Jag tycker att kommunalråden redan idag har hög lön och finner inget skäl till att ytterligare öka dem. Istället borde de vänta in andra lönegrupper.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".