Greksik sallad Foto: Bosse Pettersson SR
Greksik sallad Foto: Bosse Pettersson SR

Recept: Grekisk sallad med friterade räkor

2:31 min

Köksmästaren Martin Andersson hyllar sina grekiska kollegor i köket genom åren med en variant av grekisk sallad.

GREKISK SALLAD ”NEW STYLE”

Recept för 4 personer

  • 2 dl majonnäs
  • 2 msk hackad basilika
  • 1 vitlöksklyfta, finhackad
  • 1 lime, zest och juice

 

Mixa ihop samtliga ingredienser, smaka av med salt.

  • 400 g jätte räkor msc märkta, skalade och delade
  • 4 msk Maizena
  • 2 liter frityrolja

Värm upp frityrolja till 180 grader. Blanda maizena och räkor. Skaka av överflödig maizena och fritera räkorna snabbt i olja, ca 30 sekunder. Ta upp och låt räkorna rinna av på ett hushållspapper, salta.

Blanda räkorna med basilikamajonnäsen.

  • 1 liter tärnad melon av dina favoritsorter
  • 1 gurka tärnad snyggt
  • 1 rödlök i tunna ringar
  • 150 g smulad fetaost
  • 1 dl skivade oliver
  • 1 citron, zest och juice
  • 2 msk olivolja
  • 40 plockad blad basilika
  • salt

 

Blanda samtliga ingredienser i en bunke och smak av med salt.

Fördela grönsakerna i fyra fina tallrikar och toppa med räkorna.

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".