Åse Richard, doktorand vid institutionen för bostads- och urbanforskning vid Uppsala universitet och engagerad i föreningen Kulturparken.
Åse Richard, doktorand vid institutionen för bostads- och urbanforskning vid Uppsala universitet och engagerad i föreningen Kulturparken. Foto: Åsa Wistedt/Sveriges Radio

Kritiserar beskrivning av Gränby som "laglöst land"

1:45 min

Att beskriva Gränby som ett "laglöst land" riskerar att motverka det stadsdelen behöver. Det menar Åse Richard, doktorand vid institutionen för bostads- och urbanforskning vid Uppsala universitet.

"Något av ett laglöst land där kriminella tagit över" - så uttryckte sig Uppsalas kommunalråd Erik Pelling om Uppsalastadsdelen Gränby i en artikel i UNT nyligen.

– Det riskerar att öka omflyttningen ännu mer. Om det är någonting det här området behöver är det en stabilitet och människor som stannar och som vill stanna kvar, säger Åse Richard, Gränbybo och doktorand vid institutionen för bostads- och urbanforskning vid Uppsala universitet, även engagerad i föreningen Kulturparken.

Socialdemokraternas Erik Pelling skriver i ett mejl till P4 Uppland att han tar till sig av Åse Richards synpunkt, "men för mig är det viktigt att vi talar öppet om de problem som finns med kriminalitet och otrygghet". Pelling skriver också att han som kommunstyrelsens ordförande kommer jobba för att lösa problemen, inte för att sopa dem under mattan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".