Per Halldén är polisomårrdeschef i Uppsala län-
Per Halldén är polisomårrdeschef i Uppsala län- Foto: Sveriges Radio

Polischef: Rekordstort narkotikainflöde bakom våldsvåg i Uppsala

1:59 min

Två män har dött i skjutningar i Uppsala på kort tid. Polisområdeschef Per Halldén kopplar det grova våldet till ett rekordstort inflöde av narkotika och vapen.

Det grova våld som på kort tid skett i Uppsala beror på att narkotika och vapen finns i stora mängder i länet just nu, enligt polisen.

– Min uppfattning är att Uppsala och Uppsala län aldrig varit så hårt drabbad av ett inflöde av narkotika som vi är i nu. Det finns också ett stort inflöde av vapen till Sverige från övriga Europa, säger Per Halldén, polisområdeschef i Uppsala län. 

Polisen överväger att ta förstärkning från andra polisregioner för att hantera den nuvarande situationen i Uppsala, enligt Per Halldén.

De betraktar den senaste veckans skjutningar som en särskild händelse. Det innebär att de går upp i stabsläge för snabbt informations och beslutsvägar. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista