Massage och skatteverket. Foto: TT. Montage: Sveriegs Radio.
Skatteverket ska hjälpa till i kolppleriutredning. Foto: TT. Montage: Sveriges Radio.

Skatteverket hjälper till i koppleriutredning i Uppsala

1:49 min

Skatteverket är inkopplat i en större pågående utredning som gäller misstänkt koppleri på massage-salonger i bland annat Uppsala.

Sedan 1 juli måste även skönhetssalonger ha personalliggare – en förteckning över vilka som är verksamma på arbetsplatsen.

Det kravet har gjort att Skatteverket nu har en förbättrad möjlighet att granska förhållandena för anställda på till exempel massage-salonger, säger Conny Svensson nationell samordnare vid Skatteverket.

– Vi har kunnat konstatera att det i den här typen av verksamhet förekommer att man utnyttjar människor, det förekommer prostitution, och slavliknande anställningsförhållanden.

Just nu hjälper Skatteverket till i en större utredningen av massagesalonger i Uppsala, och i norra delen av Stockholms län.

I tisdags gjorde polisen tillslag på minst två adresser, efter att verksamheterna där utretts av polis och åklagare sedan 2017. I går eftermiddag häktades en kvinna vid Uppsala tingsrätt, misstänkt för grovt koppleri, där straffskalan är två till tio års fängelse.

Med hjälp av de beslag som gjordes vid tillslagen i tisdags ska utredningen nu bland annat försöka identifiera kunder som misstänks ha köpt sex på salongerna.

Åklagare i målet, Tomas Eriksson, tror att Skatteverket kommer att ha en viktig roll i utredningen.

– Det är väldigt värdefullt för utredningen att de är med och tittar på den skriftliga bevisningen. För de kan hitta saker där som man normalt sett missar om man är åklagare eller polis. De har ju expertkunskaper på just bokföring, säger Tomas Eriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista