Knivsta kommun
Boo Östberg (C), Kerstin Umegård (Mp), Peter Evansson (S), Klas Bergström (M) och Christer Johansson (V) skapar tillsammans det nya styret i Knivsta kommun. Foto: David Ohlsson/Sveriges Radio

(M)+(C)+(S)+(MP)+(V)=Nytt styre i Knivsta

1:55 min

Vid en presskonferens på måndagen presenterades det nya styret i Knivsta kommun.

Det kommer att bli Centerpartiet, Moderaterna, Miljöpartiet, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet. Men trots att det är en brokig skara så säger blivande kommunstyrelseordförande Peter Evansson (S) att de kommit överens. 

– Vi har jobbat fram ett pragmatiskt politiskt program under flera veckor. Vi har försökt hitta majoriteter i flera veckor och till slut hamnade vi i en situation där det här var det enda sättet att få fram en riktig majoritet.

Trots att det finns stora skillnader mellan partierna säger Klas Bergström (M) att han tror på den här lösningen.

– Ur ett ideologiskt perspektiv är det givetvis en omöjlighet, men ur ett personligt perspektiv har det gått väldigt bra. Lite grann är det så i lokalpolitik att man får laga efter läge, och jag tror att det här blir den pragmatiska lösning som vi kunde få till och jag tror att den blir bra för Knivsta, säger Klas Bergström.

Samtidigt som det nya styret i Knivsta presenterades så meddelade Kristdemokraterna, Knivsta.Nu och Liberalerna att de går in i ett samarbete under de kommande fyra åren. Idag lade den nya oppositionen fram sin budget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista