Mattias håller upp Martin Anderssons brässerade oxkind med tryffelpotatispuré
Mattias håller upp Martin Anderssons brässerade oxkind med tryffelpotatispuré

Recept: Brässerad oxkind med tryffelpotatispuré

1:40 min

Oxe och tryffel till helgen kanske? Här hittar du köksmästare Martin Anderssons recept på brässerad oxkind och tryffelpotatispuré.

Brässerad oxkind med tryffelpotatispuré
(fyra personer)

Ingredienser, brässerad oxkind:

  • 2 oxkinder ca 800g
  • 1 flaska gott rödvin
  • vatten 

  • 2 morötter
  • ½ rotselleri
  • 1 gul lök
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 timjankvist 

  • 1 rosmarinkvist 

  • 10 vitpepparkorn 

  • 2 lagerblad 

  • 
50 g smör

Ingredienser, tryffelpotatispuré: 

  • 750 g mjölig potatis, gärna mandelpotatis
  • 4 dl mjölk
  • 1 schalottenlök
  • 5 vitpepparkorn
  • 1 kvist timjan
  • 1 tsk salt
  • 100 g smör
  • 10 g färsk vintertryffel
  • 4 droppar tryffelolja
  • 2 msk hackad persilja
  • rapsolja
  • salt och svartpeppar

Gör så här: 

Oxkinder: 
Putsa oxkinderna fria från senor och hinnor och dela dem så du har fyra jämnstora bitar.
Stek kinderna i lite rapsolja i en panna så de får fin färg runt om.
Skala och hacka moroten, rotsellerin, gul löken och vitlöken i snygga bitar. Lägg oxkinderna i en kastrull så de får lite utrymme, släng i rotfrukter och resten av ingredienserna förutom smöret.
Fyll på kastrullen med vatten så oxkinderna är täckta. Låt oxkinderna koka upp och låt sjuda i ca fyra timmar tills de blir möra, de ska gå att dela på dem med sked.
Lyft upp oxkinderna och lägg det åt sidan en liten stund. Reducera såsen tills den är perfekt, smaka av den med salt och svartpeppar. Värm sen oxkinderna försiktigt i såsen.

Tryffelpotatispuré:
Skala och koka potatisen försiktigt i lättsaltat vatten. Koka upp mjölken med den finhackade schalottenlöken, timjankvisten, vitpepparkornen och saltet, sila bort löken och kryddorna.
Häll av potatisen när den är klar. Låt den stå och torka i några minuter så den blir torr. Vispa ner mjölken och smöret. Riv i tryffel och tryffeloljan. Smaka av med salt och peppar.

Lägg en bra klick puré ditt finaste porslin, på med oxkinden, häll över rikligt med sås, garnera med persilja.
Servera gärna med lite citronkokta grönsaker om du vill.

Recept: Martin Andersson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista