Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Stora skillnader i skolors regler för utflyktskostnader

Det är stor skillnad i hur mycket skolor förväntar sig att föräldrar till skolbarn ska betala för tillexempel utflykter och museibesök. I Tierp och Enköping har kommunerna bestämt att skolan inte får ta ut avgift alls.

I de andra kommunerna i länet hänger på den enskilda skolan hur stor avgift som är acceptabel. Masis Sarkisian går på Sankt Ilianskolan i Enköping:

- Jag tycker att om det är obligatoriskt så borde skolan betala men om det är frivilligt så kan eleverna själva få betala, säger hon.

I skollagen står det att ”Utbildningen i grundskolan skall vara avgiftsfri för eleverna. Men att det får förekomma enstaka inslag som kan föranleda en obetydlig kostnad.” Men hur mycket det är är upp till varje skola. Älvkarleby kommun fick förra året kritik från skolverket för att man inte följde reglerna. Då handlade det om en skolresa till polen som eleverna skulle betala själva, skolan hävdade att resan var frivillig eftresom det också fanns undervisning hemma. Men så får man inte göra, så länge någonting göras i skolans regi på skoltid gäller reglerna om obetydlig kostnad.

I ett förslag till ny skollag så är reglerna ännu hårdare än idag och i många kommuner är man redan nu mer restriktiv med avgifter. Men någon utökad budget för att skolor ändå ska kunna erbjuda extra utflykter blir det inte säger man i de flesta kommuner i landet.

- I Uppsala kommun blir det till att prioritera isåfall, säger skolchefen i Uppsala, Per Petterson.

Kontakta reportern

Ulrika.Hullert@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".