Uppsalataxi vill fotografera kunderna

Sedan kammarrätten i Stockholm nu godkänt att taxipassagerare i Stockholm fotograferas vid på- och avstigning med stillbildskameror, talar mycket för att också Uppsalataxi kommer att lämna in en ansökan om att använda kameror. Det handlar om förarnas säkerhet, säger Svante Bergh, vd för Uppsalataxi.
Det var i går som kammarrätten i Stockholm beslutade att säga ja till stillbildskameror i taxibilar. Tidigare har också länsrätten sagt ja, men då överklagades beslutet av justitiekanslern med hänvisning till den personliga integriteten för passagerarna. Nu kan kammarrättens utslag bli det som gäller, för justitiekanslern tycks vara inne på att inte överklaga en gång till efter det mord som nyligen begåtts på en taxiförare i Sundsvall. Och Svante Bergh menar att det banar väg för en ansökan också från Uppsalataxi - även om det kanske inte blir aktuellt med kameror i alla bolagets taxibilar: -En stor del av våra bilar går bara dagtid. Cirka en tredjedel av bilarna går nattetid, så det är naturligtvis förarna som jobbar natt som vi måste värna om och försöka öka tryggheten. Några gånger per kvartal drabbas chaufförer vid Uppsalataxi av hot eller rån. 1997 ansökte Uppsalataxi om tillstånd att videofilma sina kunder, men fick då avslag.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".