Personvalskampanjer smidigast för etablerade

Personer som sitter i riksdagen får ett försprång framför dem som vill komma in i riksdagen vid valet. De som redan har sin plats får nämligen dra av kostnaderna för sin personvalskampanj i deklarationen.
- Jag tycker det är märkligt att olika kandidater får olika förutsättningar från statens sida. Ulrika Karlsson är moderat och kandiderar till riksdagen i höst. För att lyckas bli invald i riksdagen genom personval måste våra riksdagsledamöter få mer än åtta procent av partiets röster i Uppsala län. I kampen om personvalskryssen har de som redan sitter i riksdagen flera fördelar framför de som vill ta sig in utifrån. Dels är de ute och träffar väljare i sitt jobb och är kanske redan mer kända. Dels får de ofta mer pengar till personvalskampanjen från partierna. Dessutom kan de alltså dra av i deklarationen för de utgifter de själva har för sina personvalskampanjer, och på så sätt slippa runt en tredejdel av kostnaderna för flygblad, broschyrer och affischer. Fördelar som bara gäller dem som redan sitter i riksdagen. Centerpartisten Rigmor Stenmark från Uppsala tycker att reglerna är orättvisa. - Det är inte lika villkor på den biten och från centerpartiets sida tycker vi att det ska vara lika villkor. Demokratin tjänar på att vi får in så många som möjligt. En utvärdering av valet -98 tittade på bland annat den här frågan, men utan att nå en lösning. Socialdemokratiske riksdagsledamoten Mats Berglind från Enköping var med i utvärderingen och håller med om att det här är ett problem, men menar att det inte är så lätt att ändra. Om man låter alla dra av för kostnader i samband med en personvalskampanj finns en risk att personer startar oersiösa partier för att kunna dra av för exempelvis resor. Om man förbjuder riksdagsledamöter att dra av för sina kampanjkosntder finns andra problem. - Vi som politiker måste kunna presentera oss med personfoldrar eller visitkort. Det ska man alltså i så fall få göra under tre år under mandatperioden, men inte under ett valår. Och var drar man där gränsen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".