Brist på sköterskor ger långa operationsköer

Det råder stor brist på operationssjuksköterskor på Akademiska sjukhuset i Uppsala. På flera avdelningar har de länge varit så underbemannade att operationsköerna påverkas.

- Det är tufft just nu, vi räcker helt enkelt inte till, det säger Lena Matsson som jobbar som operationssköterska på centraloperationsavdelningen.

Operationssjuksköterskans uppgift är bland annat att assistera den som opererar på patienten. Man håller alltså koll på instumenten som ska användas. Man rengör också det område på patienten som ska opereras.

Centraloperationsavdelningen är den största på Akademiska sjukhuset. Här finns 200 anställda och av dem så är cirka 50 stycken operationssköterskor. Avdelningschefen Monica Nygren skulle behöva åtta till. Om hon har tur så får hon två nya inom kort.

- Det har varit så här så pass länge att det nu känns som ett normaltillstånd, säger hon.

Upplandsnytt har ringt runt till flera andra avdelningar och alla berättar om samma situation. På neurodivisionen till exempel skulle man behöva ytterligare fem operationssköterskor, och även på öron-, näsa, halsavdelningen är de underbemannade.

Anledningen till det här är att det är för få som är intresserade av att vidareutbilda sig till operationssjuksköterska. Utbildningarna har varit halvfulla och flera kurser har till och med fått ställas in.

Men trots bristen på sköterskor har inte operationerna i sig påverkats, men det har köerna.

- Patienter får vänta längre. Det gör också att vi prioriterar de sjukaste patienterna, ofta med komplicerade sjukdomar. Det gör i sin tur att vår arbetsbelastning ökar, säger Monica Nygren, avdelningschef på centraloperation på Akademiska sjukhuset.

Alexander Gagliano
alexander.gagliano@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".