Lina Nordquist (L), regionråd
För personalpool. Regionrådet Lina Nordquist vill att erfaren personal ska kunna jobba på fler avdelningar, och få bättre betalt för det. Foto: Erik Leijonhufvud/Sveriges radio

Nordquist (L): Inget kärleksförhållande

1:58 min

Riksdagsledamöterna Lina Nordquist (L) och Solveig Zander (C) från Uppsala kommenterar uppgifterna om ett regeringsförslag tillsammans med S, C och MP.

Enligt Ekot finns nu ett nästan färdigt förslag mellan S, C, L och MP om ett förslag hur Sverige ska styras efter fyra månaders dödläge. Förslaget ska ännu inte vara förankrat i respektive partis beslutande organ. 

Men på fredagseftermiddagen meddelade Annie Lööf på en presskonferens att hon tänker släppa fram Stefan Löfven som statsminister. I gengäld ska partiet ha fått igenom en rad förslag. Solveig Zander, riksdagsledamot för centerpartiet är framförallt nöjd med satsningar på att reformera äganderätten på landsbygden.

– Vi har ju fått igenom otroligt mycket mer förslag än under de förra samtalen med Socialdemokraterna. 

Men sviker ni inte de väljare som röstade på er som ett Alliansparti?

– Vi är fortfarande ett liberalt parti som inte är socialister. Men man måste våga pröva nya möjligheter om vi ska få en regering. 

Riksdagsledamoten Lina Nordquist (L) från Uppsala är också positiv till ett samarbete över blockgränsen. Men hon säger att det måste vara en överenskommelse som bygger på pragmatik och att få igenom så mycket liberal politik som möjligt.

– Det är inget kärleksförhållande där man litar på varandra. Det handlar om förhandlingar, skriftliga överenskommelser och noggrann uppföljning. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista