Gymnasieläraren Veronika Lönner och Katarina Reineck, ordförande Lärarnas riksförbund i Uppsala kommun
Gymnasieläraren Veronika Lönner och Katarina Reineck, ordförande Lärarnas riksförbund i Uppsala kommun Foto: Martin Hult / Sveriges Radio

Positivt från lärare om slopat lönekriterium

2:28 min

Det är bra att utökad undervisningstid för lärarna i Uppsala ska tas bort som en faktor som påverkar lärarnas löneutveckling, det tycker lärare och lärarfack.

– Det är skönt att man får nån form av förståelse för att vi faktiskt jobbar rätt mycket. Det går inte att få oss att jobba så mycket mer, säger gymnasieläraren Veronika Lönner.

Lönekriteriet som infördes år 2017 i Uppsala kommun betyder att lärare som tar fler lektionstimmar kan få en högre lön. Det har fått hård kritik eftersom det inte har setts som rimligt att lägga på mer undervisning på en redan belastad yrkeskår.

Nu har utbildningsdirektören Birgitta Pettersson bestämt sig för att ta bort lönekriteriet om mer undervisningstid för lärarna.

– Det är ett väldigt bra förslag, säger Katarina Reineck som är ordförande för Lärarnas riksförbund i Uppsala kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista