Lina Nordquist, riksdagsledamot från Uppsala för Liberalerna.
Lina Nordquist, riksdagsledamot från Uppsala för Liberalerna. Foto: Johanna Fellenius / Sveriges Radio

Lina Nordquist (L): Otänkbart med V-inflytande

1:45 min

V kräver eftergifter för att partiet ska rösta på Löfven som statsminister. Men Lina Nordquist (L) från Uppsala säger att allt inflytande från V är uteslutet.

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt meddelade på måndagen att han säger nej till att släppa fram Stefan Löfven som statsminister vid nästa omröstning i riksdagen. 

Men han säger samtidigt att han tror på Löfven som statsminister om S gör vissa eftergifter. 

– Vi kommer använda de kommande dagarna för att hitta lösningar, vilket jag är övertygad om att Löfven också vill ha.

Enligt Löfven så finns det möjligheter för en kommande regering att samarbeta med Vänsterpartiet i andra frågor som inte ingår i överenskommelsen med C, L och MP. 

Men riksdagsledamoten Lina Nordquist (L) säger att allt inflytande från Vänsterpartiet över regeringspolitiken under mandatperioden är otänkbart. 

– Det är ju därför vi har lagt till den här skrivningen om att partiet inte ska vara del av svensk sakpolitik. Som jag ser det har Stefan Löfven att välja. Han kan antingen ha det här budgetsamarbetet som vi har förhandlat fram eller så kan han skaka hand med Jonas Sjöstedt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista