Hjälp till sjukskrivna uteblir

Försäkringskassans utlovade satsning på att hjälpa människor med sjukersättning tillbaka i arbete blir inte av. Försäkringskassan i Uppsala län hade räknat med att få 12 miljoner kronor av EU till ett unikt projekt men har nu fått nobben.

- Det blir ingenting av med det projektet, vi har inte råd, säger Eva Maria Magnusson, försäkringsdirektör i Uppsala län.

De senaste åren har flera tusen långtidssjuka i Uppsala län fått sin sjukpenning utbytt mot den betydligt lägre sjukersättningen. Men trots att den här gruppen bara blivit större och större har har försäkringskassan inte satsat några resurser på att hjälpa dem tillbaka i arbete.

Elisabeth Lindmark i Bålsta berättade tidigare i Upplandsnytt hur det känns att år efter år gå hemma utan att få något stöd.

- Man tappar ju tron på sig själv också när man går hemma och inte mår bra, sade Elisabeth då.

Nyligen lovade dock försäkringskassan att det skulle bli satsningar på den här gruppen. I ett första steg skulle 100 personer som idag går på sjukersättning få hjälp med rehabilitering av arbetsförmedling, kommun och försäkringskassan. Även småföretag skulle också kopplas in för att på så sätt kunna erbjuda nya arbetsuppgifter till de långtidssjuka.

- Det unika är att vi i detta projekt skulle satsat lika mycket på de enskilda deltagarna som på företagarna. Att ge företagarna möjligheten att lära sig att rekrytera personer som stått utanför arbetsmarknaden, säger Per Lundvik på Försäkringskassan.

Men nu blir det alltså inget av satsningen, eftersom det saknas tolv miljoner kronor till projektet, pengar som försäkringskassan räknat med att EU skulle skjutit till.

- Den motivering vi fick var att detta var en del av vår ordninarie verksamhet, men det tycker inte vi stmmer, säger Eva Maria Magnusson på Försäkringskassan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".