Mindre handikappengar trots köer

Pengar som är öronmärkta för funktionshindrade går istället till annan verksamhet. Det har kommunstyrelsen beslutat, trots att socialförvaltningen har bland landets längsta köer för att ge handikappade hjälp.
- Det vi har emot är att man använder LSS-pengar till något annat, när de behövs till LSS-insatser, säger Gunilla Wigren Dahlin, moderaternas ledamot i kommunens handikappråd. - Jag tycker det är för tidigt på året för att säga att det finns pengar över. Istället behöver de här ärendena skyndas på, säger hon. LSS - Lagen om stöd och service till funktionshindrade - ska säkerställa de funktionshindrades rätt till bland annat habilitering, daglig sysselsättning och boende. och det är 150 000 kronor som kommunstyrelsen nu vill ta ur kommunens LSS-budget och istället lägga på den ett år gamla mansmottagningen. Visserligen är det pengar som blivit över, men moderaterna tycker att det skickar fel signaler eftersom det trots ekonomiskt överskott är långa väntetider för de handikappade att få bostäder och service. Socialdemokraterna menar att det inte är pengar som saknas för att genomföra LSS- beslut. Det tar tid att få fram bostäder och det är svårt att hitta personal som kan arbeta för människor med funktionshinder. Därmed, menar kommunstyrelsen, kan man lika gärna använda pengarna till någonting annat. Annika Lindh är socialdemokratiskt kommunalråd: - Vi ser att vi kommer att få pengar över. Men det innebär inte att vi kommer att sluta jobba för att hitta nya boenden och nya verksamheter för LSS. Om moderaterna tycker att det här skickar fel signaler, så är det inget annat än ett rent politiskt utspel från deras sida som inte har någon täckning i verkligheten.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".