Tierp fick ekonomipris

Trots att Tierps kommun dras med ett stort budgetunderskott på 21 miljoner så fick man förra veckan en utmärkelse för sin välskötta ekonomi.

Det är det oberoende analysföretaget Svensk Kommunrating som gav Tierps kommun, som första kommun i Sverige, en så kallad Finansiell elitlicens.
- Jag förstår att signalerna blir konstiga, men i grunden har vi en stabil ekonomi, det säger Börje Wennberg som är kommunalråd i Tierp.

Nio miljoner kronor saknas i kassan, och eftersom planen var att gå med 12 miljoner i vinst så blir den sammanlagda felberäkningen hela 21 miljoner kronor. De stora bovarna i dramat är individ- och familjenämnden, men en del av förklaringen är också att skatteintäkterna minskat och pensionsskulden ökat mer än väntat.
- Vi måste komma tillrätta med det här. Så här får det inte vara för då förlorar vi den ställning som vi har haft i många år, säger Börje Wennberg.

Kontakta reportern
marcus.hansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".