Rättegång mot lejd torped inledd

I dag inleddes rättegången mot den man som misstänks ha lejts för att skjuta en man och en kvinna i Bälinge julen 2003.

Paret besköts genom fönstret i sin villa och båda skottskadades. Kvinnans före detta sambo är redan dömd för mordförsöken, men polis och åklagare menar att han hade anlitat den man som nu står åtalad för att ha utfört själva skjutningen.

Paret lever numera med skyddad identitet på okänd ort. Redan i det första samtalet till larmcentralen sa kvinnan att det var självklart att det var hennes före detta sambo som låg bakom, han hade förföljt paret under en lång tid. Hennes före detta sambo dömdes också som skyldig till mordförsök och fick tio års fängelse, ett straff han nu avtjänar.

Men i domarna den gången hölls öppet för att det kunde ha varit nån annan som höll i vapnet, och rättegången nu är mot den man som polisen menar var skytten den gången. Han karaktäriseras som yrkesmördare och uppges ha varit medlem i den kriminella sammanslutningen Original Gangsters. Åklagarna visade på telefonsamtal mellan olika telefoner för att försöka binda de båda männen till varann och visa att dom haft tät kontakt. Något som den åtalade 29-årige mannen i dag bestämt förnekade.

Kontakta reportern
marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".