Sjukvård

Skyddsombud anmäler akuten på Akademiska – "Det har aldrig varit så illa"

2:00 min

Akutmottagningen på Akademiska sjukhuset i Uppsala är överbelastad. En orsak är att patienter blir kvar länge på akuten trots att de ska vidare till en vårdavdelning.

Skyddsombuden Gry Östling och Malin Gutentoft på akutmottagningen har anmält situationen till arbetsgivaren. De och flera andra på akuten säger att det aldrig tidigare har varit så illa som det är nu.

Det handlar personer som söker vård på akutmottagningen och som ska läggas in på en vårdavdelning. Men som i stället för säng på vårdavdelning blir kvar i många timmar på en brits i en upplyst korridor på akuten:

– 24 timmar är inte ovanligt, säger Malin Gutentoft.

Problemet är att vårdpersonalen på akutmottagningen inte hinner vårda patienterna som blir kvarliggande på akuten, enligt skyddsombuden.

– Det kan ligga tjugo patienter en morgon som väntar på en vårdplats. Vi har inte personal att ta hand om dem, säger skyddsombudet och sjuksköterskan Malin Gutentoft.

De menar att det är fler vårdplatser på hela Akademiska sjukhuset som behövs. Akutsjukvårdens chef Anette Skoglund håller med.

– Det är väldigt många som gör väldigt mycket för att förändra situationen, säger Anette Skoglund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista