Biblioteksdöd hotar Roslagen

Massnedläggning av bibliotek det är vad som väntar i Norrtälje kommun där biblioteken i Rånäs, Skederid, Herräng, Edsbro och Bergshamra föreslås läggas ner.

I november ska Norrtälje kommun ta det slutgiltiga beslutet. Patrik Mattson som är lärare på Skederidskolan mellan Norrtälje och Rimbo tror att en nedläggning kommer att drabba dom unga på landsbygden:

- Jag tycker att det vore katastrof om biblioteket skulle läggas ned, eleverna använder mycket böcker i skolarbetet, säger han. 

Ebba Nilsson 8 år som går i Skederidskolan tycker inte heller att det ska sparas in på hennes bibliotek:

- Jag tycker att barnen ska få låna böcker och lära sig mer att läsa, för dom mindre och även för dom stora.

Om förslaget om biblioteksnedläggningar går igenom, ja då är bokbussen det enda alternativet för barn och vuxna i i stora delar av det vidsträckta roslagen. Kerstin Eriksson som är bibliotekschef i Norrtälje menar att politikerna nu måste prioritera på huvudbiblioteket som hon menar inte klarar av att ta mer nedskärningar:

- Det går inte att fortsätta på det här viset, jag är ju också ansvarig för arbetsmiljön på enheterna och i det här fallet stadsbiblioteket, där det inte går att fortsätta med några som helst besparingar.

Men Elisabeth Björk som är socialdemokrat i Norrtäljes kommunfullmäktige tycker inte att stadsbiblioteket och filialerna behöver ställas mot varandra.

- Biblioteken ska vara intakta som dom är, säger hon.

Kontakta reportern

erik.persson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".