Banvallar besprutas med giftmedel

Nu i maj kommer Banverket för första gången sen 80-talet att bespruta banvallar på sträckan Uppsala-Sala. Besprutningen sker med det ifrågasatta bekämpningsmedlet Roundup.
Men Banverket anser att det är hög tid att banvallarna rensas från ogräs. Ogräset på sträckan Uppsala-Sala har av kostnadsskäl inte besprutats på omkring 20 år. Men det allt längre och mer vildvuxna ogräset riskerar att skymma signaler och växlar och dölja fel på rälsen. Att röja för hand anses av Banverket alltför ineffektivt. Det går för långsamt och måste göras med ganska täta mellanrum. Besprutning med Roundup Bio, som är ett av Sveriges vanligaste ogräsmedel och som används både på åkrar och i villaträdgårdar, ger mer hållbara resultat. Men Svenska naturskyddsföreningen är kritiska mot Banverket. - Det är ohållbart i längden att bespruta. Vi måste kunnat säkra ett rent grundvatten och göra oss oberoende av besprutningsmedel, säger Magnus Hedenmark på Svenska naturskyddsföreningen. - Det sker under reglerade former, och vi använder oss av goda säkerhetsrutiner, säger Carola Alzén banområdeschef vid Banverket.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".