10-åringar får frågor om avancerat sex på Internet

De flesta barn och ungdomar träffar på män på Internetsidor som vill att de ska visa sig utan kläder eller träffas och ha sex.

Under våren har socialtjänsten i Uppsala varit i kontakt med flera ungdomar som blivit behandlade illa på Internet-sidor eller som själva försatt sig i kränkande situationer.

De flesta barn och ungdomar är idag knutna till en eller flera ungdomssajter på Internet, ofta redan från sex- sjuårsåldern. Förutom vanliga kompisar hemma har de många kompisar via sajterna. Många ungdomssajter bygger på att man registrerar sig som medlem, då får man en personlig hemsida där man kan lägga in bilder, skriva dagbok och presentera sig själv. Som medlem får man också tillgång till alla andra medlemmars sidor och kan knyta nya kontakter eller diskutera i olika forum.

Men det är inte bara unga som finns på sajterna, idag räknar man med att det finns runt 4000 vuxna som söker kontakt med minderåriga via sajterna för att på något sätt skapa en sexuell relation.

Sandra Strand som går i ettan på gymnasiet i Uppsala träffar ganska ofta på män som vill ha kontakt och hon berättar att de nästan alltid frågar om hon har webkamera. Det är en liten filmkamera som är kopplad till datorn och sätter man på den så kan den andre se en direkt, man kan också spela in det som visas via en webkamera.

-Även om jag säger att jag inte har webkamera, så kan de säga att ”jag har en”. De vill visa sig och så sätter de på sin webkamera och helt plötsligt ser man någon som sitter och runkar. Det är inte så trevligt. Nuförtiden brukar jag alltid säga nej till webkamera och allt sådant. Det är äckliga gubbar som vill träffa unga tjejer, säger Sandra Strand.

Socialtjänsten i Uppsala började förså omfattningen av problemet när de i våras kom i kontakt med flera unga som råkat illa ut på olika sätt.

Ulf Wennström arbetar med försbyggande ungdomsarbete inom socialtjänsten och han säger att det handlar om tioåringar som får frågor om avancerat sex eller kommentarer om att de ser kåta ut. Och så handlar det om att sex via webkemera och bilder som skickats i förtroende -missbrukas - och att endel manipuleras till att göra mer än de egentligen hade tänkt.

-Det värsta för de som drabbats är att bilder aldrig försvinner från nätet, de kan dyka upp om ett eller flera år och då är det svårt att glömma om man en gång gjorde ett misstag, säger Ulf Wennström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".