Akademiska sjukhuset

Hyrsjuksköterskor ska rädda sommaren på Akademiska

2:20 min

Det finns en oro för hur det underbemannade Akademiska sjukhuset ska klara sommaren då vårdpersonal går på semester. Tanken är att hyrsjuksköterskor ska vara lösningen.

Men Knut Bodin, huvudskyddsombud för läkarfacket, är bekymrad:

– Jag tror det kommer bli väldigt, väldigt problematiskt. Det blir ännu färre vårdplatser, ännu svårare att prioritera, säger han.

Akademiska sjukhuset lider av brist på sjuksköterkor, indragna vårdplatser och rekordmånga överbelagda patienter i år, som vi har berättat tidigare.

Sjukhuset lockar ordinarie vårdpersonal som flyttar en semestervecka bort från sommaren med 9.000 kronor per vecka, men bara någon enstaka person har nappat på det säger biträdande sjukhuschef Marianne Van Rooijen.

En annan lösningen Akademiska sjukhuset tar till för att ha vårdpersonal denna sommar är att ta in ett stort antal inhyrda sjuksköterskor. Akademiska har bokat in 120 hyrsjuksköterskor från bemanningsföretag till sommaren, och det kan bli ytterligare några fler.

Det gör att sjukhuset räknar med att hålla öppet ungefär som förra sommaren - med en neddragning på ungefär 20 procent av vårdplatserna. Det gör att planerad vård, som operationer, ställs in under sommaren.

Men hyrsjuksköterskor som ska rädda sommaren är en dyr lösning, det kostar ungefär 1,5-2 gångar jämfört med vad anställda sjuksköterskor kostar, enligt Marianne Van Rooijen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista