Knutbyförsamlingen

Åklagaren: "Medlemmarna har varit oroliga att de inte får komma till himlen"

2:14 min

Religionen har spelat en avgörande roll för våldet i Knutby. Under onsdagen kom det nya åtalet mot tre pastorer i den nedlagda församlingen.

Brotten ska ha begåtts mellan juni 2014 och hösten 2017. Det handlar om flera fall av misshandel, ett fall av olaga tvång, och ett fall av sexuellt utnyttjande.

Åtalet baseras på en anmälan som gjordes under 2017 av en av de pastorerna som nu står åtalad. Han polisanmälde då sig själv för misshandel.

En av dom tre som nu åtalas är kvinnan som kallas för Kristi brud, och som misstänks för flera fall av misshandel. Hon nekar till anklagelserna. Hennes advokat skriver att hon "i efterhand kan se att den gemenskapen och den tron man levt i, inom en grupp av församlingen lett till ett beteende som inte varit sunt".

Liselott Herschend är åklagare, och menar att den religiösa tron spelat en avgörande roll.

– Man kan jämföra det med relationsmisshandel; Då stannar man kvar på grund av relationen, för att man har hus eller barn ihop. I det här fallet stannar man för den religiösa tron. Man är orolig att inte komma till himlen om man inte uppfyller de krav som ställs på en, säger hon.

En av pastorerna misstänks för sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning.

Henrik Stolare är mannens försvarsadvokat.

-Min klient bestrider ansvar för brott. Han säger att hans roll som pastor i församlingen inte innebär att medlemmarna kommer i en beroendeställning som åklagaren påstår.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista