Föreningsarbete tvingar sjukskrivna tillbaka till jobbet

Sjukskrivna i Uppsala län som på sin fritid är aktiva i föreningar riskerar att bli av med sin sjukpenning. Försäkringskassan anser att de som klarar av föreningsarbete också klarar av att jobba.

Gösta Bärzén i Uppsala är polioskadad och han blev av med sin ersättning för att han satt i styrelsen för en lokal handikappförening, trots att det bara rörde sig om ett par timmars engagemang i månaden:

- Man har ju ett privat liv även fast man är sjukskriven, säger han.

Gösta Bärzén jobbar som assistent på Uppsalahem men på grund av sin polio har han under har längre period bara kunnat jobba 75%. Resten har han fått sjukpenning upp till en heltid. På sin fritid är han engagerad i en förening för polioskadade i Uppsala. Han sitter med som styrelsens sekreterare. En gång per månad har man möte, ett möte som varar ca två timmar.

Försäkringskassan menar dock att engagemanet i föreningsstyrelsen är att jämställa med ett vanligt arbete, och därför är det bevisat enligt myndigheten att Gösta har en större arbetsförmåga än 75% och han är inte berättigad till sjukpenning. Eva Lundström är försäkringssamordnare i Uppsala län:

- Man får titta i varje enskilt ärende, kan det jämställas med en arbetsuppgift?

Men hur man resonerat i just Göstas fall vill försäkringskassan inte berätta, trots att vi har en fullmakt från Gösta som innebär att sekretessen hävs. Monica Reinholdsson på riksförbundet för trafik- och polioskadade i Stockholm blir bestört när hon hör om beslutet:

- Jag tycker att det är ett fullständigt vansinnigt beslut, det handlar om två timmar per månad, det rimmar illa med intentionerna att den enskilde ska kunna leva ett normalt liv precis som alla andra, säger hon.

Kontakta reportern:

jonas.alsgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".