Skolan fick ta hand om mördade kvinnans dotter

Dottern till den 34-åriga kvinna från Skutskär som hittades mördad tidigare i veckan fick tas om hand av skolpersonal under de två första nätterna efter mordet. Skolan försökte förgäves få kontakt med socialjouren men den åttaåriga flickan fick till slut sova över hos en fritidsledare på skolan.

- Vi skulle verkligen ha behövt hjälp av professionell personal som tog hand om flickan, det säger Johan Sennerfeldt som är rektor på Älvboda friskola.

Det var i tisdags som den 34-åriga kvinnan hittades brutalt knivmördad i sin lägenhet i Skutskär. När det fruktansvärda dådet blev känt försökta rektorn få tag på någon på socialtjänsten som kunde ge den 8-åriga flickan någonstans att bo och även få professionell krishjälp.

- När jag fick reda på mordet försökte jag få tag på socialtjänsten. Jag hamnade i Uppsala och sedan kom jag inte längre, säger han.

Rektorn hade inga nummer att ringa och slog till slut 112 men inte ens där visste man vem han skulle vända sig till. Till slut blev alltså lösningen att hon fick sova över hos skolpersonalen.

Björn Andersson är chef för socialjouren i Uppsala län, han säger att man fick reda på av säger att man fick kännedom om fallet genom polisen först sent på tisdagskväll och då var det för sent att ordna ett annat boende för flickan.

- Det var först senare som polisen kontaktade socialjouren. De måste ha gjort en bedömning att de inte behövde vår hjälp innan, säger Björn Andersson.

Rektorn Johan Sennerfeldt vill nu ha klara rutiner för vem man ska vända sig till i kommunen vid liknande tillfällen.

Jonas Alsgren
jonas.alsgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".