FÖRLOSSNINGSSKADOR

Studie om klipp vid förlossning väcker debatt

2:31 min

När en förlossning behöver avslutas med sugklocka, vill forskare undersöka om ett speciellt klipp i slidöppningen minskar risken för att kvinnan får stora bristningar.

På flera sjukhus i Sverige erbjuds kvinnor som väntar sitt första barn vara med i studien där man lottas till att få ett klipp eller att kanske brista av sig själv.

- Det kan vara ett bättre alternativ att få en skapad bristning. Men att ha en mindre risk för sfinkterskada, om det blir resultatet av studien, det vet vi inte ännu, säger forskaren och överläkaren Sophia Brismar Wendel.

Stina Liljeberg är barnmorska på förlossningen på akademiska sjukhuset i Uppsala. Hon tycker det är bra att reda ut vad som gäller med klipp.

- Det finns mycket tyckande om det här och beprövad erfarenhet. Men att göra en studie, så att man får reda på vad som faktiskt är bäst för kvinnan.

Emma Eriksdotter Lööv, som är barnmorska på mödravården och BB, är mer tveksam.

- Det är problematiskt att rekrytera till den här studien som innebär att man åsamkar kvinnan en skada för att eventuellt förebygga en annan skada.

Referens:
https://ki.se/kids/eva-studien

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista