FÖRLOSSNINGSSKADOR

Forskning lockar med förtur

2:40 min

Barnmorskor reagerar mot hur kvinnor rekryteras till Eva-studien. Forskare vill undersöka om ett klipp i slidöppningen kan minska risken för stora bristningar när kvinnor föder barn med hjälp av sugklocka.

Kvinnor som deltar i studien lottas till att antingen bli klippta eller att eventuellt brista av sig själva. Barnmorskor har fått i uppdrag att informera gravida kvinnor om studien. Emma Eriksdotter Lööv är barnmorska på mödravården i Uppsala.

– Vi har ju fått information om att vi ska ha en objektiv/positiv inställning till Eva-studien och när vi ger informationen till kvinnor. Det känns problematiskt. Vi känner att vi är i en maktposition.

Forskarnas förhoppning är att minst 700 kvinnor som föder sitt första barn med hjälp av sugklocka ska vilja vara med i Eva-studien. Överläkaren Sophia Brismar Wendel, som är ansvarig för studien, berättar vad hon menar med att barnmorskorna ska ge objektiv, positiv information.

– För att förklara för en förstagångsgravid kvinna varför hon ska vara med i en studie, så måste man lägga fram det lite positivt. Som att det är neutralt vilken grupp man hamnar i, för vi vet egentligen inte vad som är bäst. Att få ett rutinmässigt klipp eller att inte få ett rutinmässigt klipp utan kanske brista av sig själv. Det positiva med att vara med i studien är att vi för att ta reda på vad kvinnan upplever, och vad som händer med barnet och hur kvinnan mår på sikt, så har vi väldigt omfattande och gedigen uppföljning.

Men det här väcker frågor. På mödravården har kvinnor undrat om de får bättre vård om de tackar ja till studien. På Karolinska institutets hemsida står också att kvinnor som är med i Eva-studien får extra bra vård genom den uppföljning som görs och att man har förtur till förlossningen på Danderyds sjukhus om en kvinna med samma medicinska behov söker samtidigt.

Niels Lynöe är professor i medicinsk etik på Karolinska institutet, han tycker det är problematiskt att locka med förtur och bättre vård.

- Det skulle jag säga är på gränsen till acceptabelt att man försöker påverka. Det är svårt för en kvinna att säga nej till det här.

Vi ringer upp Sophia Brismar Wendel igen och frågar varför de skriver om förtur och extra bra vård i informationen om studien.

- Det är inte så att folk vill vara med i forskning. Det är alltid så att det brukar krävas någon typ av incitament eller ersättning till patienten. En anledning för patienten att vara med.

- Så för att få folk att ställa upp så lockar man lite med de här fördelarna?

- Ja det kan man ju säga, att det ska finnas någon fördel med att delta, säger Sophia Brismar Wendel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista