Lättare för små partier i Uppsala

Nu kan det bli lättare för små partier att komma in i kommunfullmäktige i Uppsala. Vänsterpartiet och Miljöpartiet gick igår ihop med de borgerliga och röstade igenom att Uppsala ska delas i tre valkretsar i stället för för fem, som det är idag.

-Om små partier kan komma in lättare finns en risk att extrema partier kan få en vågmästarroll och det vill vi inte utsätta uppsalaborna för, säger socialdemokratiska kommunalrådet Stavros Giangozoglu.

Socialdemokraterna var emot färre valkretsar men nu har den geografiska uppdelning Uppsala haft i många val ändrats. Av fem valkretsar blev det tre.

Det här kan låta som mest administrativa petitesser, men det kan få stora konsekvenser för vilka partier som kommer in i fullmäktige.

Det är inte självklart hur sånt här slår, men stora partier gynnas ofta av att det är många valkretsar i en kommun.

Om rösterna fördelas jämnt i kommunen så kommer allt mindre partier in, ju färre valkretsar man har. Nu kommer det att krävas runt 2,5% av rösterna.

Det är lagom tycker vänsterpartiets Britt Löfgren.

Att det nu blir färre valkretsar gör också att mandaten i fullmäktige fördelas mer likt hur Uppsalaborna totalt röstar.

Efter att de borgerliga två val i rad fått färre platser i fullmäktige trots att fler röstat på dem, så har Moderaterna som förut velat ha fem valkretsar nu ändrat sig. 

-Vi har sett att det blivit orättvist och med den här uppdelningen blir varje röst lika mycket värd, säger Moderaternas Cecilia Forss.

Men den enda som rakt ut erkänner att en orsak till hur partiet röstar om valkretsarna är hur det gynnar det egna partiet är socialdemokraten Stavros Giangozoglu.

-Vi går ju ut i en valrörelse med förhoppningen om att vi behåller och förhoppningsvis också ökar vår representation i fullmäktige, så det är ju halva sanningen i allafall, säger Stavros Giangozoglu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".