Polisen lovar bättre hjälp till brottsoffer

Polisen i Uppsala län ska bli bättre på att förutse vilka brottsoffer som riskerar att utsättas för brott igen. Bättre riskanalyser när kvinnor blivit slagna av sina män - och en säkerhetscertifiering av butiker - ska minska brottsligheten.

Var fjärde butik som rånas eller drabbas av inbrott i Uppsala län - råkar ut för ett brott inom 1 år igen, enligt polisens kartläggning.

Butiker som höjer säkerheten - ska nu få bli certifierade och få märka upp sin butik att de är säkerhetsskyddade.

Polisens kartläggning visar också att var tredje kvinna i Uppsala län som förra året blev slagen av sin man - hade tidigare anmält att hon blivit hotad eller slagen.

En ny typ av hot- och riskbedömning ska göra att färre kvinnor riskerar att bli slagna igen, säger Magnus Lindgren, chef för brottsofferenheten vid polisen i Uppsala län.

Nu ska varje anmälan om kvinnomisshandel inom ett dygn hamna hos brottsofferenheten och en djupgående riskanalys ska sen ligga med i materialet när t ex åklagaren tar beslut om den misstänkte ska anhållas eller begäras häktad.

Nytt är också att polisen ska kartlägga hur barn i familjen påverkats av misshandeln - om de sett misshandeln eller själva blivit utsatta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".