Legionella

Akademiska låter miljoner liter dricksvatten bara rinna ut i avloppen

2:31 min

För att förhindra utbrott av legionella låter Akademiska sjukhuset flera miljoner liter färskt dricksvatten bara rinna rakt ut i avloppen varje år. Men det finns speciella legionellafilter.

Varje tappställe på sjukhuset måste spolas igenom i 4 minuter en gång i veckan för att legionellabakterier inte ska få fäste i vattenledningarna. Och det finns tusentals tappställen.

Lågt räknat blir det mer än åtta miljoner liter dricksvatten varje år. Under bevattningsförbudet i Uppsala förra sommaren sparades tre miljoner.

– Det är enorma vattenmängder som bara försvinner. Men tills vi har en bättre metod måste vi göra så här, säger överläkaren Birgitta Lytsy som är ledningsansvarig inom sjukhusets legionellagrupp.

Att sätta in legionellafilter på alla tappställen skulle bli oerhört dyrt säger Birgitta Lytsy men man har det på vissa avdelningar där infektionsrisken är som störst.

Region Uppsala säger till P4 Uppland att man tittar på om det kan finnas andra lösningar men det ligger långt in i framtiden.

Malin Sjöberg Högrell ör ordförande i sjukhusstyrelsen.

– Patientsäkerheten är alltid viktigast och så länge det inte finns en annan lösning får vattnet rinna. Men vi tittar på om fler filter är ett alternativ.

– Man ska inte kunna drabbas av legionella säger Birgitta Lytsy.