Skolstart

Nya skollagar börjar gälla

1:15 min

Inför skolstarten nästa vecka har flera nya regel- och lagändringar börjat gälla. P4 Uppland har gått igenom de viktigaste.

Den 1 juli började flera lag- och regeländringar att gälla som rör skolan. När elever nästa vecka kommer tillbaka efter sommarlovet är det alltså en del som är förändrat. Här är några av nyheterna:

Alla nya högstadieelever får mer idrott på schemat, ungefär en timme mer i veckan. Bakgrunden är att regeringen oroar sig för barnfetma och stillasittande bland unga.

Dessutom blir det en timme mer matte i veckan. Många elever som missar behörighet till gymnasiet gör det just på grund av bristande mattekunskaper.

De extra timmarna i matte och idrott tas från ämnet elevens val.

För de elever som börjar åttan och nian blir det ingen förändring, där gäller den gamla timplanen.

Även i förskolan blir det en del förändringar. Alla förskolechefer ska tituleras rektor och ha genomgått rektorsutbildning. Det blir också obligatoriskt med lärarutbildning för personalen som jobbar på fritids.

Den kanske mest kontroversiella nyheten i år är att förskolor blir skyldiga att erbjuda barnen digitala verktyg, som till exempel surfplattor.

Det här "skärmkravet" finns med i den nya reviderade läroplanen för förskolan som började gälla 1 juli.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista