Protester mot ID-kort på gymnasieskola

Elever på GUC i Uppsala protesterar nu mot de ID-kort som ska införas till hösten. En hel klass på skolan har vägrat ta foton till ID-korten.
Orsaken till protesten är att eleverna inte tycker att de fått säga sin åsikt eller fått någon information om hur korten ska användas. - Jag undrar vad som händer om vi glömmer korten, blir vi utsparkade från skolan, får vi ingen mat? Jag tycker att det är alldeles för lite information omkring kortet, säger en av de elever som Upplandnsytt pratat med. Som vi berättat tidigare har Grafiskt Utbildningscenter, GUC, bestämt att införa ID-kort för att man ska få bättre kontroll på vilka som rör sig i lokalerna. Korten ska också kunna användas för att låna utrustning och för att man ska få äta i matsalen. Sanna Verner-Carlsson, som sitter i elevrådet, tycker att frågan är så viktig att eleverna borde ha fått rösta. Rektorn Mariann Löfgren säger att ingen hade tänkt på att röstning var ett alternativ, men att det nu är bestämt att korten ska bäras: - Ledningen har bestämt att man ska ha de här och då kan man ju inte få bestämma om man ska ha dem, men om de ska bäras synliga eller inte, och sådana saker, det kan man ju rösta om, säger hon.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".